Pages

Friday, December 5, 2008

Daku mencipta resipi baru....Namanya, Ayam dada masak grill berempah...

Assalamualikum dan salam sejahteran...


MmmMmMMMmmm....tak sangka dah 3 hari aku bercuti kat umah..mmm....Abah dah gi kerja kat platform minyak dia...mmm...tinggal la kami 'girls' kat umah....hahahahha....


Back to the point,tengah hari tadi,aku buat resipi baru....Senang je...Korang sume bley try.... Camni,mama beli ayam dada...Ada la 5 ketul....Aku pikir punya pikir...Dapat la satu idea...Resipinya adalah seperti di bawah:




AYAM DADA GRILL BEREMPAH;


















Bahan-bahan:


5 ketul dada(dihiris panjang)


1 batang serai(ditumbuk separa hancur)


Rempah satey 2 sudu makan(jintan putih,jintan manis dan lada hitam dibasuh dan digoreng atas kuali tanpa minyak kemudian tumbuk/blend hancur)


Setengah sudu makan garam


3 sudu makan kicap manis


4 sudu makan minyak masak


3 titis perasa makanan maggi


1 biji limau nipis


1 biji bawang bombay dan 1 ulas bawang putih




Cara-cara membuatnya:


1.Hiris dada ayam panjang-panjang.Basuh bersih dan perah limau nipis ke atasnya lalu perap 5 minit.


2.Panaskan minyak di atas kuali.Tumis bawang bombay dan bawang putih sehingga naik bau.


3.Masukkan ayam yang telah diperap tadi.Kemudian,masukkan rempah satey yang telah hancur.Gaul rata sehingga sebati.


4.Titiskan 3 titis perasa maggi dan 3 sudu makan kicap manis.


5.Masukkan garam dan serai.Gaul rata.


6.Ayam akan menghasilkan air di dalam kuali.Oleh itu,kacau ayam ini sehigga air kering.


7.Di saat air sudah kering,minyak akan naik.Oleh itu,kecau sentiasa ayam agar ayam tidak melekat pada kuali.


8.Untuk hasil yang lebih baik,kacau ayam sehingga benar-benar garing agar ayam kelihatan seolah-olah dipanggang.




*Ayam berempah ini enak dimakan bersama sos lada hitam LIFE yang memang sedap ar....Cubalah!


Tp,tengah hari tadi saya makan ayam ni dengan Budu...hahahaha...sedap!!!!!!

1 comment:

  1. syg oii..mana sambungan citer...
    daa siap g resipi nie..hehe

    ReplyDelete