Pages

Tuesday, December 11, 2012

Kena tipu dengan Scotia Bank dari UK

New update:
Lagi pengalaman orang yang ditipu menggunakan Scotia bank di United Kingdom untuk diberikan kepada business partner di Nigeria.


Resolved Question

Show me another»

Scam or not? ScotiaBank nigeria?

so long story short, ive been talking to this woman about this transaction thing. the bad news is that ive already sent the item to her, and she says that the money (300 ish) cannot be transfered due to the limit (which is stupid). Instead, she said that i should go do a western union transfer to her for 1000 dollars and she will pay me back. I have sent her an email about this scam (ScotiaBank), and this is the latest email..








TRANSFER LIMIT!


Dear Beneficiary, (My name)

We received a disturbing scam fraud web linkhttp://forum.lowyat.net/topic/1990716/al… from our client Mrs. _________ and she made us realize that the web link was from you. We are aware of the frauds out there and it is so unfortunate that our bank has been one of the victim banks to be listed among the major banks used for frauds by different fraudsters in different location in the world.


We are not relentless in curbing this fraud rate, we are doing everything within our capacity to protect the good image of our bank, Scotia Bank. We have been receiving several scam alerts and we are doing our very best to notify the public of this immediate danger of fraud by different individuals trying to harm the very non-suspicious public.


Mrs. Katie Graham is a certified client in our bank. This transaction has been approved by Scotia Bank and we guarantee you of appropriate transfer of the money to your account upon receiving the western union receipt. We implore you to go ahead with the payment and make provision of the receipt of payment.


Here at Scotia Bank, you can be assured that your security and safety is our topmost concern.

We hope to read back from you soon.

Sincerely,
Scotia Bank




Thank you for using Scotia Bank Online Banking System ( Wire Transfer )®. We look forward to serving your online with better services in the future.

what do i do?

Best Answer - Chosen by Asker

100% SCAM

I find it hard to believe that in 2012 there are still people who have never heard of the Nigerian scam. This scam has been going around more than 10 years

Stop talking to this criminal and file a police report. You will never get any money and your item is gone. You sent your item to a criminal who is now going to be phishing for your bank account details, not to send you money but to empty your bank account. They will make counterfeit checks in your name with your account number and use them to buy even more items being sold online and the money will be taken out of your account

There is NO Scotiabank in Nigeria. Egypt is the only country on the African continent that has a Scotiabank branch. If the email is not from @scotiabank.com (NOTHING else) then you know that email is not from Scotiabank
  • 1Rating: Good Answer
  • 0Rating: Bad Answer
Asker's Rating:
5 out of 5
Asker's Comment:
thank you guys.. unfortunately i have not heard about this thing when i should :( i feel really bad, and how do i file a police report?


Salam readers....
Sepanjang hari ni aku rasa tak sedap hati....
Memikirkan aku mungkin menjadi salah seorang "MANGSA PENIPUAN INTERNET"!
Selama ni aku baca dan dengar je cerita orang...
Tapi, hari ni.... Aku adalah salah seorang mangsa... Sobs..sobs...

Al-kisah, 
Aku ada barang yang mahu di let go secepat mungkin...
Mungkin kerana stress memegang barang tersebut terlalu lama...
Aku amik keputusan untuk menerima sesiapa sahaja yang nak beli including mereka yang berada di luar negara...
Kerana exited, aku set deal dengan orang tersebut....
Di sini, aku letak semua details dia:

Ni first email dia:
OK,how much is your best price??i currently work here in UK But i want to buy both for my client working with British American tobacco company in Nigeria,i will pay for the shipping charges..kindly check the shipping cost and get back to me with the total cost+shipment.

2nd email dia:

OK i agree with your best total cost + shipment and regarding the payment  i am going to make payment from my  bank account with (Scotiabank
                HERE IS THE STEP AND PROCEDURE OF THE PAYMENT
 1 i have sent your bank details to my bank and make the payment once they finish the payment,you will just wait for the email from my bank which inform you that i made the payment
  2 So once you got the email from my bank, you will need to go and send the item and scan the shipment receipt to my bank at (EMAIL) and once my bank got the shipment receipt they will remit the funds to your account and you will be able to receive your cash payment at your bank immediately.my bank will serve as a third party to protect both the buyer and the seller so as to make sure the business goes smooth and fine, and i hope to protects both of us So once you agree with the payment procedure i will proceed with the payment.  PLS KINDLY READ AND UNDERSTAND MY BANK PROCEDURE OKAY.

hope to hear from you soon.


Ayat tunggang langgang (baru ni aku perasan...)
Tadi aku google - Ditipu pembeli di United Kingdom menggunakan Scotia Bank. Rupa2 nya dah banyak orang kena tipu....

Aku dah post barang tu... kena charge berpuluh ringgit.....
Aku emailkan pada Scotia bank tu slip pos Malaysia tu... mula2 dia kata dalam proses... 
Tak lama lepas tu, email datang, kata duit tak dapat masuk sebab minimum duit nak dihantar ke Maybank Malaysia RM1500.... So si Muibat Azlan ni masukkan RM880..... Total sekali dengan barang tu Rm1500..... Pihak bank tu mintak aku masukkan Rm880 duit aku sendiri, baru total Rm1500 jadi milik aku....

Oleh kerana hati ni memang tak berapa rasa nak sedap sepanjang hari ni...
Aku ignore je email tu.... Aku bagi alasan kat si Muibat Azlan tu yang aku tak ada duit banyak tu... Dia macam paksa aku masukkan.... 

Baru tadi aku mintak pendapat akak polis kat rumah aku ni...
Rupa2 nya dah banyak kes kena tipu mcm ni....
Dan Scotia Bank adalah salah satu bank yang popular menelan duit ramai orang...
Aku masih bernasib baik sebab tak transfer duit tu lagi ke pihak sana....
Kalau aku dah bagi, memang aku ni bodoh kuasa 1000! 

Ni pun aku dah rugi sebenarnya...
Rugi barang dah dihantar.... Rugi puluhan ringgit kos pos laju lagi....
PENGAJARAN: Kalau menjual barang, jangan lah exited nak menjual sampai ke luar negara. Jangan masukkan duit kalau pihak sana minta. Esok aku nak call Pos Malaysia.. Sempat tak aku nak cancel barang aku tu dari diterbangkan ke Luar Negara.... Puihhh!!

Details si penipu:
here is my address in UK  muibat azlan
37 Lilac Court
Swindon
SN25 6PR
Wiltshire
ENGLAND
United Kingdom
+447031909641


Jadi, kawan2...
Sila berhati2... Jangan jadi macam saya.... Wuuuuuu.... 
Harap2 esok pos Malaysia kata barang tak hantar ke sana lagi....

8 comments:

  1. HI EZFA,
    saya pun hampir tertipu dengan muibat Azlan .Hampir hantar barang ke Nigeria guna EMS rm600..guna dHL rm1000.Orang DHL nasihat jangan hantar.tak ada pos yang berjaya.Saya dah email orang nibagi warning.

    ReplyDelete
  2. hi,
    saya pun salah sreorang mangsa yang hampir tertipu.Saya post nak jual barang di mudah.my.ada lah pembeli ni nak beli untuk perkerjanya nak hantar ke nigeria.nama pengirim Muibat Azlan.nak beli barang dan pos ke perkerjanya:-
    Name: David Akinola
    Adress: 43 Trans Raod,university of Ibadan
    City: Ibadan
    Postal Code: 23402
    State:Oyo State
    Country: Nigeria
    Phone Number: 08099851201

    Please jangan percaya penipu ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih banyak2 Evana kerana berkongsi pengalaman di sini... saya juga menjual barang ini melalui Mudah.my . Housemate sy seorang inspector jenayah. Dia bagitau sy, kemungkinan besar mereka ini dalang Nigeria yang menetap di Malaysia... kerana mereka tahu laman web malaysia ni dan mereka faham bahasa malaysia.... mereka menggunakan alasan barang yang dihantar ini ke Uk dan kemuadian ke business partner dia di nigeria.... sy tak terfikir langsung pasal 'clue' yang dia dah bagi iaitu NIGERIA..... kalau lah masa boleh reverse balik. Saya tak akan rugi duit pos...dan barang yang saya hantar tu... Sakit sangat hati ni... btw, mcm mana awak jumpa blog saya ye.. melalui kawan ke?

      Delete
  3. Sesiapa lagi yang mempunyai pengalaman yang sama..... Sila kongsikan di ruangan komen agar lebih pendedahan dapat dibuat.... tq

    ReplyDelete
  4. HOHO..ak baru je nak kena tipu..nak hantar barang ak ni ke nigeria.. sebab anak die nak kasut tu.. sbb ak tak biasa benda2 ni..ak tak bagi la nombor acc bank ak lagi..and bank ape..tp die setiap emel..die desak ak suruh bg bank details..selamat la gi google.. pasal nak pos ke nigeria.. byk blog ckp pasal scam ni..syukur Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik la awak x buat apa2 lgi....
      Sy punya barang yg dah dipos tu Pos Malaysia dah pulangkan semua... cuma sy rugi duit post barang tu je... harap2 lepas ni ramai lgi yg akan google dulu pasal nak hantar barang yg nak dijual ke luar negara sebelum ditipu :(

      Baru dapat elak rugi duit...rugi barang yg dihantar dan paling penting dari rugi masa kan?

      Delete
    2. alamak,mcm mana nie sy pun ada dpt email yg sebijik mcm nie,tp x hantar brg lg cuma sdh siap packing. Tp masaalah nya sy ada bg dia no acc dgn nama penuh dgn bank branch.

      Delete
    3. Dear Anisah,
      Awak boleh call pihak bank yg terlibat. Beritahu yang awak terlibat dalam penipuan ni. Dan bagitau juga awak dah bagi no account dan bank. Nanti pihak bank akan ambil tindakan. Sila berhati2 yer selepaa ni.

      Delete